GE(e)N feest

GE(e)N feest

30 maart 2018, Maarten Bresseleers

Op woensdag 28 maart kwamen onder meer premier Charles Michel, federaal minister van mobiliteit François Bellot en enkele schepenen en burgemeesters van de gemeentes en steden langs de spoorlijn Brussel-Ottignies-Louvain-La-Neuve de heropstart van de werken aan het GEN netwerk vieren. Buurtbewoners of pendelaars waren niet welkom.  Voor heel wat inwoners langs de spoorlijn bracht het slechte herinneringen terug.  Dat had anders gekund.

De federale overheid heeft onlangs 1 miljard euro vrijgemaakt om het GEN netwerk rond Brussel te voltooien. Ook de zogenaamde lijn 161, deze die Hoeilaart kruist, zal worden afgewerkt. Bedoeling is dat tegen 2023 het derde en vierde spoor op deze lijn in gebruik genomen kunnen worden en dat er een grotere frequentie komt van treinen in de stations van Hoeilaart en Groenendaal. Daar zijn we natuurlijk heel blij om. De manier waarop Infrabel omgaat met inwoners die schade hebben ondervonden tijdens de voorbije werken is echter heel wat minder. De organisatie van dit feest maakte dat pijnlijk duidelijk. Nu er terug middelen zijn, is het een goed moment om openstaande schadedossiers eindelijk af te sluiten en om enkele andere beloftes na te komen.

We roepen vandaag alle fractievoorzitters van de gemeenteraad op om mee een brief te ondertekenen gericht aan Infrabel. Daarin zullen we vragen om de gemeenteraad een overzicht te bezorgen van het aantal schadedossiers in de gemeente, de status van de dossiers en de vooropgestelde oplossing. Op die manier krijgen we een beter zicht op wat er nog dient te gebeuren om met een schone lei het vervolg van de werken aan te kunnen vatten. Samen met de gedupeerden bekijken we dan wat er nog dient te gebeuren.

Daarnaast zullen we Infrabel ook oproepen om de beloofde “groene” wand eindelijk te realiseren. Op wanden in het midden van het Zoniënwoud is er klimop aangeplant, iets wat we graag overal hadden gezien.

We rekenen erop dat bij de indienstname van de nieuwe sporen een echt verbindend feest voor inwoners en pendelaars zal volgen! Toch als het van ons afhangt.