PRO Hoeilaart zet statiegeld op de agenda

PRO Hoeilaart zet statiegeld op de agenda

25 juni 2018, Julie Vanstallen

PRO Hoeilaart agendeerde de aansluiting van de gemeente Hoeilaart bij de Statiegeldalliantie op de gemeenteraad van 25 juni 2018. CD&V en NV-A volgden ons. Jammer genoeg steunde coalitiepartner Open VLD het voorstel niet en is het dus niet goedgekeurd.

Geen statiegeld

“Doodjammer. Want hoe we omgaan met plastic – en afval in het algemeen – in onze gemeente is voor PRO Hoeilaart van groot belang”, zegt Julie Vanstallen die het punt verdedigde. “Statiegeld invoeren is een eerste stap richting circulaire economie. Het dwingt ons – en de producenten – om na te denken wat ze hoe verkopen. Het wordt dan ook tijd dat wie een verpakking op de markt brengt, daar verantwoordelijk voor wordt. Zodat we met zijn allen minder plastic gaan kopen en wat er wel wordt gebruikt en opgehaald, beter gaan recycleren. Daarnaast zou statiegeld ook het aantal drankverpakkingen (blik en PET) in het zwerfvuil aanzienlijk kunnen terugschroeven.”

In mei maakte de Statiegeldalliantie nog bekend dat alvast 158 van de 308 Vlaamse gemeenten zich al hadden aangesloten bij de alliantie. Naast die gemeenten had ook Jong Open VLD  zich al aangesloten.

Wel een afvalplan 

“Dankzij ons sterk werk binnen de coalitie zijn we er vanavond gelukkig wel in geslaagd om – samen met de coalitiepartner – een afvalplan voor onze gemeente te stemmen”, klinkt het bij PRO. “Krachtlijnen zijn daar het beperken van plastic op allerlei mogelijke manieren en het organiseren van een audit om het aankoop- en wegwerpgedrag van de gemeente zelf in kaart te brengen. Zo zouden we bij aankopen ook het criterium “zonder plastic” moeten hanteren.”