PRO Hoeilaart roept op om vredesbeeldjes een permanente plaats te geven in de gemeente

PRO Hoeilaart roept op om vredesbeeldjes een permanente plaats te geven in de gemeente

9 november 2018, PRO Hoeilaart

Eind oktober 2015 werden in Hoeilaart maar liefst 1.258 beeldjes gemaakt in het kader van ComingWorldRememberMe. Deze beeldjes kregen een plek in een indrukwekkende land-artinstallatie aan de Palingbeek in Ieper. Vanaf 26 oktober kunnen gemeentes beeldjes gaan terughalen. Wilfried Van Raemdonck van PRO Hoeilaart stelt voor om een aantal beeldjes een permanente plek te geven in de gemeente.  

 

600 000 beeldjes voor 600 000 namen, daarmee begon het verhaal van ComingWorldRememberMe (CWxRM). Ze wilden alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem herdenken door voor elk slachtoffer een symbool te creëren. Het werd bovendien een participatief project. Duizenden mensen verbonden zich in het maken van een groots kunstproject en benadrukten het belang van vrede. Ook in Hoeilaart.

 

Op zaterdag 3 november 2018 organiseerde de cultuurraad en de werkgroep Niemandsland een uitstap om naar het kunstwerk in Ieper te gaan kijken. Na het bezoek aan het kunstwerk en enkele begraafplaatsen in de Westhoek werd nog maar eens duidelijk hoe zinloos en wreed een oorlog kan zijn. Daarom opperden enkele deelnemers het idee om dit evenement en het werk van vele Hoeilanders te vereeuwigen in een permanent kunstwerk voor de vrede.

 

We mogen binnen enkele weken beeldjes gaan ophalen en terug naar Hoeilaart brengen. Daarom zullen we de gemeente voorstellen om een algemene oproep te lanceren voor wie graag zijn gemaakte beeldje terug wil en tegelijkertijd inwoners vragen om voorstellen te doen voor zo’n vredesplek.