PRO Hoeilaart wil extra informatieve verplichtingen bij grote bouwprojecten
Grote bouwprojecten beroeren vaak de gemoederen, zoals ook nu bij de bouwaanvraag in het projectgebied Eekhoorn. Voor sommige projectgebieden zijn specifieke bouwvoorschriften opgesteld in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), zoals in dit geval het RUP kern. Niettemin stellen we vast dat de informatie over zulke projecten vaak te wensen over laat, waardoor er uiteenlopende interpretaties de ronde doen. Vele burgers zijn benieuwd naar het project, maar krijgen in het kader van een particuliere omgevingsvergunningsaanvraag slechts beperkte informatie. Dat kan anders.
Met PRO Hoeilaart zijn we van mening dat om een correct debat mogelijk te maken over grote projecten, de kenmerken van deze projecten open en transparant beschikbaar moet zijn. We stellen dan ook voor om een richtlijn op te stellen die van toepassing is op grote bouwprojecten en eenduidig vastlegt welke informatie moet aangeleverd worden om een dossier correct te kunnen beoordelen. We stelden op de Gemeenteraad van 24 januari 2022 voor dat elke omgevingsvergunningaanvraag voor een project van 10 of meer wooneenheden, of totale bebouwde oppervlakte groter dan 1500m2 de volgende elementen aanlevert en eenvoudig digitaal ter beschikking stelt:
- Aanzichten tonen eveneens (schematisch) de aangrenzende bebouwing. De aanzichten tonen naburige bebouwing tot minimaal 25m voorbij de perceelsgrens.
- Elke snede geeft het volledige project weer, inclusief de publieke ruimte, haaks op de perceelsgrens, met waargave van de overliggende en/of naastliggende bebouwing. Via snedes en terreinprofielen wordt weergegeven hoe het bouwproject zich verhoudt tot de huidige en toekomstige topografie en omliggende bebouwing.
- Er worden meerdere snedes en terreinprofielen (bestaand en toekomstig) geleverd over het volledige project, met een tussenafstand van maximaal 20m op de volledige perceelsomtrek. Bvb een gebied van 50m*20m heeft een omtrek van 140m en levert minimaal 7 snedes aan.
- Van elke verdieping worden plannen aangeleverd die eenduidig aangeven wat de netto vloeroppervlak is per wooneenheid, alsook de grootte van de buitenruimtes, dit zowel grafisch als cijfermatig
- Van elke verdieping worden plannen aangeleverd die eenduidig aangeven wat de groene oppervlakte is, dit zowel grafisch als cijfermatig. Hierbij wordt ook de kwaliteit van de groenruimte aangegeven (extensief, intensief, volle grond, …). Via tekening worden eveneens de bestaande waardevolle bomen in kaart gebracht. Dit zijn de bomen met een omtrek groter dan 30cm op 1m hoogte. Deze bomen worden ook met correcte kruintekening weergegeven op de aanzichten, plannen en snedes. Deze bomen (met benaming) worden in kaart gebracht in een zone van 25m rondom het betrokken terrein.
- op de begane grond wordt via een plan eenduidig de bebouwde oppervlakte weergegeven.
- een aparte tekening toont aan hoe de minimale parkeereisen worden behaald, via grafische weergave van het aantal, de grootte en de aard van parkeerplaatsen. Met de aard denken we aan: privaat, publiek en deelvoertuig, dit zowel voor wagens als (bak)fietsen.
- via tabelweergave wordt gedetailleerd (van wooneenheid tot projectniveau) de berekening van parameters zoals V, B, T weergegeven.
- mobiliteitsstudie die de impact aantoont van het project op de wijde omgeving
- grafische en gedetailleerde weergave en toelichting over de veiligheidsmaatregelen voor zwakke weggebruikers in en rond het project.
Dit zijn geen nieuwe eisen die opgelegd worden aan projecten. Hiermee eisen we als gemeentebestuur dat elk project grafisch en cijfermatig aantoont wat de precieze kenmerken van het project zijn. Deze richtlijnen zullen verder uitgewerkt worden met de bevoegde diensten en adviesraden.