Steeds meer mensen hebben moeite om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Voor jongeren is het te duur, voor senioren zijn de huizen onvoldoende aangepast. Ook de wachttijden voor sociale woningen zijn veel te lang. Dit alles leidt tot een toenemende druk op de woningmarkt. Het is de taak van de gemeente om die onder controle te houden. We willen het maximale doen om ervoor te zorgen dat iedereen in Hoeilaart een geschikte woning vindt.
Meer betaalbare woningen:
PRO Hoeilaart wil mee aan tafel zitten als grote projectontwikkelaars hun plannen uittekenen. De gemeente moet een budget vrijmaken om strategisch gebruik te maken van haar voorkooprecht. Samen met sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen we zo eisen dat er in de plannen ruimte komt voor betaalbare en sociale woningen.
Wonen op maat van jongeren en senioren:
Voor jongeren en senioren is er niet altijd een aangepast en betaalbaar aanbod. We willen het gemakkelijker maken om nieuwe woonvormen toe te laten. Tiny houses, kangoeroe- en zorgwoningen kunnen het bestaande woonaanbod helpen verbeteren.
Leefbare wijken:
In de woonwijken willen we meer ruimte voor mensen in plaats van ruimte voor auto’s. In een woonwijk moet je, in het groen, kunnen wandelen, ontmoeten, samenzijn, spelen, fietsen en er met de auto geraken; in die volgorde. Samen met bewoners bekijken we in elke wijk wat daarvoor nodig is.
Je duurzaam verplaatsen moet de leukste, meest aangename, betaalbare, veilige en voor de hand liggende keuze zijn. Fietsers en voetgangers verdienen meer ruimte en bescherming. De laatste jaren hebben we ervoor gezorgd dat er op veel plaatsen al heel wat verbeterd is. Het aantal verplaatsingen te voet of met de fiets is in Hoeilaart enorm toegenomen. Toch blijft de huidige infrastructuur en handhaving vaak onvoldoende om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Auto’s en fietsers, iedereen moet zich aan de regels houden. Wij willen een duurzame mobiliteit, die toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen, die klimaatvriendelijk is en die vlot en veilig verloopt.
Verkeersveiligheid:
Duurzame verplaatsingen zullen enkel toenemen als dat veilig kan. We breiden daarom de zone 30 uit in woonwijken en rondom scholen om de veiligheid van onze kinderen en andere kwetsbare weggebruikers te waarborgen. Een sterkere handhaving van de regels moet er komen. We zorgen ook voor goed onderhouden en toegankelijke infrastructuur, waarin voldoende investeringen gepland worden.
Fiets- en voetgangersvriendelijke wegen:
Binnen het kwartier ben je met de fiets in ons centrum. Ook te voet zijn vele verplaatsingen haalbaar. We zetten ons in voor de aanleg van veilige voetpaden, fietspaden en -stallingen, zodat fietsen of stappen een aantrekkelijk en veilig alternatief wordt voor de auto. Als we de auto vaker thuis laten is er ook meer plek voor de mensen die echt niet anders kunnen dan de wagen te gebruiken.
Duurzaam vervoer:
We stimuleren het gebruik van alternatieven voor de privéauto. We ijveren voor meer openbaar vervoer, dat op elkaar is afgestemd. We willen de 3 bestaande deelwagens aanvullen met extra modellen. We stimuleren om onder buren een auto te delen, als alternatief voor een tweede (of enige) wagen. We volgen de technologische vooruitgang op en houden onze infrastructuur up to date, met bijvoorbeeld snellaadpalen.
Klimaatverandering is ook in Hoeilaart voelbaar. De gevolgen daarvan, zoals extreem weer en verlies van biodiversiteit, dwingen ons tot actie. We moeten ons aanpassen en zowel op korte als lange termijn maatregelen nemen om onze gemeente weerbaar te maken. Daarom willen we meer bomen planten en ontharden. We zullen ook de CO2-uitstoot omlaag moeten krijgen om het voor onze (klein-) kinderen nog leefbaar te houden.
Meer bomen:
Het Zoniënwoud is een gigantische troef, maar ook in het centrum hebben we meer bomen nodig. We hanteren het 3-30-300 principe: zicht op minstens 3 hoogstambomen vanuit elke woning, meer dan 30% groene oppervlakte, minder dan 300m tot een park. Zo garanderen we iedereen een groene en gezonde omgeving, met voldoende schaduw en verkoeling tijdens warme zomers.
Ontharden:
Om overvloedige regen op te vangen en overstromingen te voorkomen, investeren we in de ontharding en vergroening van verhard oppervlak. En we leggen waterbufferzones aan om overstromingen te voorkomen.
Klimaatleiderschap:
De gemeente moet het goede voorbeeld geven in de overgang naar een samenleving zonder fossiele brandstoffen. We streven naar energiezuinige gemeentelijke gebouwen en zetten in op eigen energieopwekking door de gemeente, met zonnepanelen en geothermie. Door samen met inwoners te zorgen dat onze woningen goed geïsoleerd zijn en weinig energie nodig hebben, zorgen we ook voor een leefbaar klimaat voor de volgende generaties.
Jong en oud moeten zich goed voelen in Hoeilaart. Veel gezinnen worstelen met het vinden van geschikte opvang voor hun kinderen, terwijl senioren vaak te maken hebben met een gebrek aan sociale en medische ondersteuning. Het tekort aan kinderopvang en ondersteuning voor senioren leidt tot stress en verminderde levenskwaliteit.
Verder investeren in kinderopvang:
Elke baby en elke familie heeft recht op kinderopvang. Het plaatstekort is niet enkel een Hoeilaarts probleem, en kan niet volledig op gemeentelijk niveau worden opgelost. We blijven streven naar een verdere uitbreiding van het aantal opvangplaatsen en we willen dat de prijs afhankelijk is van je inkomen. Samen met de sector moet gewerkt worden aan een masterplan voor kinderopvang om meer plaatsen te voorzien. Tegelijk moeten we bij de Vlaamse overheid blijven aandringen op verdere ondersteuning van de gemeentelijke problemen.
Zorg op maat:
Gezondheid is ons allergrootste goed. Zorg op maat en in eigen dorp is dan ook van onschatbare waarde en wordt best centraal georganiseerd. Je moet zelf kunnen bepalen welke zorg je nodig hebt om je goed te voelen. We willen de omstandigheden om hier als zorgkundige, verpleegkundige of huisarts te komen werken, zo aantrekkelijk mogelijk maken. De huisartsenpraktijk moet kunnen uitbreiden om een patiëntenstop te vermijden. We zorgen er ook voor dat ouderen die dat willen langer alleen kunnen blijven wonen. We waarderen, erkennen en ondersteunen mantelzorgers en het dagverzorgingscentrum.
Onderwijs en speelpleinen:
Wij willen dat kinderen en jongeren in een veilige en stimulerende omgeving kunnen opgroeien. Daarom willen we verder investeren in jeugdlokalen, tieneractiviteiten, speelpleinen en speelruimte. De scholen zijn onze partners voor onderwijs binnen de schooluren voor de schoolgaande jeugd. Alles wat daarbuiten gebeurt verdient de aandacht van de gemeente, zodat we kinderen en volwassenen blijvend klaarstomen voor een wereld in verandering.
Onze gemeenschap bloeit dankzij een rijk aanbod aan vrijetijdsvoorzieningen en de inzet van honderden vrijwilligers. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in infrastructuur, maar er is nog ruimte voor verbetering en uitbreiding van activiteiten voor alle leeftijden..
Avontuurlijke speelruimtes:
Natuurlijke speelruimten zorgen voor meer creativiteit, binnen een veilige omgeving. We plannen op 300m van elke woning een avontuurlijke speelplek, zodat kinderen buiten kunnen spelen en volwassenen kunnen
ontspannen in een groene omgeving.
Voor tieners willen we ook een beter aanbod. Ze zijn te oud voor de leuke speelpleinen en nog net te jong voor ons fantastisch jeugdhuis. Samen met de jeugdraad en de tieners zelf, zorgen we voor een aanbod op hun maat.
Culturele activiteiten:
Hoeilaart heeft een brede waaier aan culturele evenementen die we willen
koesteren. Samen met de verenigingeninvesteren we in een aanbod met ruimte voor traditie en vernieuwing. Zowel binnen als buiten het GC Felix Sohie zorgen we voor toegankelijke cultuur, waar iedereen zijn of haar gading vindt.
Een levendig dorpscentrum:
Wij willen van ons centrum een echte ontmoetingsplaats maken waar je kan winkelen met een aantrekkelijk aanbod, genieten in de horeca en deelnemen aan culturele activiteiten. We stimuleren de horeca op het gemeenteplein door de terrassen verkeersvrij te maken, wat bijdraagt aan een levendig en aantrekkelijk dorpscentrum. Het gemeenteplein moet vaker dan met de vrijdagmarkt een bloeiende plek voor activiteiten en handel zijn.
Nieuwe inwoners moeten zich welkom voelen en kunnen integreren. Daarom moeten we als gemeenschap ook moeite doen, dan pas worden we inclusief. We zien dat er nog steeds drempels zijn voor minderheden, mensen met een beperking en nieuwkomers om volledig deel te nemen aan het gemeenschapsleven. Niet enkel in Hoeilaart telt iedereen mee, ook voor de rest van de wereld zijn inspanningen nodig, daarom is ontwikkelingssamenwerking cruciaal.
Betrekken van minderheden en nieuwkomers:
Elke inwoner betrekken bij ons gemeenschapsleven: dat is en blijft een belangrijk uitgangspunt voor ons. We blijven daarom drempelverlagende initiatieven nemen en zorgen voor toegankelije en inclusieve evenementen. We versterken daarnaast het netwerk binnen wijken, zoals nu al veel wijkfeesten ondersteund worden, zodat nieuwe buren zich meteen thuis voelen.
Taal en integratie:
Er wonen veel nationaliteiten in onze gemeente. Dat vraagt om een open blik en een uitgestoken hand van iedereen. Het Nederlands is onze gemeenschappelijke taal, die je best onder de knie hebt om volledig deel te kunnen nemen aan het gemeenschapsleven. Dit betekent niet dat we meertaligheid als een bedreiging zien, maar eerder een troef om samen te kunnen leven, spelen en genieten van onze prachtige gemeente.
Lokale en fair trade producten:
Wij willen de beschikbaarheid van lokale, duurzame, betaalbare en kwalitatieve producten stimuleren door te steunen op het talent van producenten uit eigen regio. Sinds 2011 draagt Hoeilaart de titel van fairtrade-gemeente en sinds 2020 hebben we de hoogste score (A)! Daar zijn we trots op. We willen diezelfde aanpak gebruiken als basis om een nieuw lokaal voedselbeleid te definiëren dat iedereen ten goede komt.
Vrijwilligers en ondernemers zijn de ruggengraat van onze gemeenschap. Hun inzet moet gewaardeerd en gestimuleerd worden. Zonder hun bijdragen zou Hoeilaart er heel anders uitzien en veel minder veerkrachtig zijn.
Ondersteunen en stimuleren lokale ondernemers:
Een dorp kan niet zonder zijn warme bakkers, zijn fruit- en groentewinkels en zijn marktkramers: kortom zijn lokale handelaars. We willen garanderen dat zij aanwezig blijven in onze gemeente. Hiervoor zorgen we voor een ondernemingsvriendelijk klimaat en een aantrekkelijke dorpskern.
Vrijwilligersbeleid :
Zonder vrijwilligers, geen evenementen en geen verenigingen. Zij zorgen mee voor de cohesie in onze gemeenschap en dat moet naar waarde geschat worden. We bedanken en stimuleren vrijwilligers door middel van netwerkevenementen, opleidingen en vooral erkenning van hun werk.
Doendersbudget:
We behouden en breiden het Doendersbudget uit, zodat inwoners zelf initiatieven en beslissingen kunnen nemen om hun omgeving te verbeteren.
Inwoners moeten vertrouwen kunnen hebben in hun bestuur. Een objectieve, betrouwbare en transparante overheid is essentieel. Politiek dienstbetoon moet worden uitgebannen.
Objectief en betrouwbaar:
Politieke besluiten worden genomen op basis van wat er gevraagd wordt, niet wie het vraagt. We willen een beleid dat voor alle inwoners geldt en niet gebaseerd is op politiek dienstbetoon of cliëntelisme.
Adviesraden:
Er wonen heel wat experten in onze gemeente, rond verschillende thema’s. We betrekken hen bij beleidsbeslissingen via onze adviesraden en nemen hun inbreng serieus. Samen met hen houden we thematische inspraakmomenten voor alle inwoners, zoals we dat onlangs bijvoorbeeld deden met de mobiliteitsraad en de bewoners van Tentrappen en Sloesveld.
Inbreng van ambtenaren:
Zonder een sterke administratie en geëngageerd gemeentepersoneel staan we nergens. We benutten hun praktijkervaring bij beleidsvoorbereiding en besluitvorming. Empowerment van de medewerkers zal hen motiveren en Hoeilaart nog beter maken.
Wij willen dat inwoners meer invloed hebben op beslissingen die hun dagelijks leven beïnvloeden. Daarvoor zetten we in op inspraak en betrokkenheid bij de besluitvorming.
Vroegtijdige inspraak:
We betrekken inwoners bij de opmaak van het beleid en het meerjarenplan door hen actief te raadplegen en inspraakmomenten te organiseren om onnodige frustratie te voorkomen
Participatie:
We zorgen voor regelmatige consultaties en overlegmomenten met burgers en adviesraden om plannen en initiatieven te bespreken en uit te werken. Daarvan zijn de laatste jaren enkele goede voorbeelden die veralgemeend mogen worden. Zo kwam het succesvolle evenement ‘Iedereen Felix’ volledig op initiatief van de cultuurraad.
Transparante besluitvorming:
We communiceren duidelijk over de besluitvorming en de argumenten achter beslissingen, zodat inwoners het proces kunnen volgen en begrijpen. Ook complexe zaken moet je kunnen uitleggen. We willen daarom minsten één keer per jaar een publieke beleids- en begrotingstoelichting organiseren met ruimte voor inspraak.
Samenwerking met buurgemeenten kan veel voordelen opleveren, zoals betere coördinatie van wegenwerken en extra subsidies. Hoewel er al goede samenwerkingen bestaan, bijvoorbeeld bij cultuur en vrije tijd of de afvalophaling, is er ruimte voor verbetering op andere gebieden.
Samenwerking zonder politieke barrières:
We streven naar effectieve samenwerking met buurgemeenten, ongeacht de politieke kleur, om gezamenlijke belangen van onze inwoners te behartigen. Excuses zoeken of met de vinger wijzen helpt niemand vooruit.
Regio als troef:
We willen de bestaande samenwerkingen uitbreiden, breder dan cultuur en vrije tijd. De Druivenstreek en het het Nationaal park Brabantse Wouden lijken ons de beste gemene deler om dat te doen.
Brede subsidies:
We willen de mogelijkheid om met andere gemeenten gezamenlijke subsidieaanvragen in te dienen nog meer benutten, waardoor we meer middelen kunnen verkrijgen voor regionale projecten. Vaak moet je met een bepaald aantal inwoners zijn om aanspraak te maken, als kleine gemeente lukt ons dat niet alleen.